Ton van der Kroon

 heal yourself, heal the world

In het voetspoor van Zarathustra

NB.  AANMELDING ZSM, UITERLIJK TOT 25 febr ivm reservering hotels en vervoer ter plekke.

Welkom op deze fascinerende reis door de woestijn van Iran, waarbij we drie steden aandoen: Esfahan, Yazd en Kashan. Een reis die echter niet gericht is op de toeristische bezienswaardigheden, maar op energetisch lichtwerk. Op deze reis zullen we ons dagelijks afstemmen op wat we te doen hebben, en van daaruit volgt het programma. De reis vraagt een grote eigen verantwoordelijkheid en enig bewustzijn over energetische velden. We zullen op zoek gaan naar de oude kennis van Zarathustra. We kregen daarover bijgaande informatie door:

HET SCHEPPENDE VUUR
“Door de eeuwen heen is de mystieke kennis van Perzië bewaard gebleven, verborgen gebleven, zodat het in tijden waarin fundamentalistische stroming sterker werd, toch kon worden doorgegeven van generatie op generatie.  Wij hadden vooral de kennis van het vuur en van de aarde. Het vuur wat schept en vernietigt, zodat een oud tijdperk met oude vormen losgelaten kan worden en het nieuwe opnieuw bekrachtigd kan worden. Het is eigenlijk een alchemistisch proces waarin we jullie graag willen betrekken om dat dit de tijd is waar wij naartoe hebben gewerkt. De tijd van grote transformatie, die in alle geloven momenteel plaatsvindt. In de Islam, in het Christendom, in het Jodendom. En voor die transformatie is het vrouwelijke nodig, de vrouwelijke energie van de Grootmoeders om de krachten te dragen die hiermee gepaard gaan. Zodat een jongere generatie de vlam kan doorgeven. Het is dit heilige vuur dat ooit ontstoken is door de generaties voor ons die in contact stonden met de Goden om ze zomaar te noemen. Wezens uit een andere dimensie die hun kennis hier op aarde brachten zodat wij onze beschaving konden beginnen. Het is door in contact te treden met dit vuur dat je de kennis zal verkrijgen over de schepping. Want er is een vernietigend vuur en een scheppend vuur. Wij bewaken het scheppende vuur.”

Energetisch werk
Het is goed om je te realiseren dat het hier niet om een toeristische reis gaat. We zien soms bijzondere en indrukwekkende plaatsen, landschappen en gebouwen; de reis gaat echter om het leggen van een energetische verbinding met Iran. Door de groep werken we thema’s uit die in de groep, maar juist ook in Iran spelen. Het is soms hard werken…

De planning
We reizen per vliegtuig naar Esfahan (Isfahan) en komen daar op 1 April in de morgen aan. Er is dan niet veel tijd om veel van Esfahan te zien; maar aan het eind van de reis komen we hier weer terug. We reizen op de 2de april van Esfahan naar Yazd; met de trein of met de bus. In en buiten Yazd (een woestijn stad) zijn veel bijzondere plekken die vaak gerelateerd zijn aan het zoroastrische geloof. Op 5 april reizen we per trein naar Kashan.  Op 8 April reizen we terug naar Esfahan en daar blijven we tot 10 april. Op de 10e April reizen we terug. Eventueel kun je overwegen om op eigen kosten langer in Esfahan te blijven.

De kosten
De reis, exclusief de kosten voor vluchten en het visum bedraagt 1800 Euro per persoon. Hierin zijn alle maaltijden, overnachtingen en transfers opgenomen. In bijzondere gevallen kan er een korting gegeven worden. Er wordt in principe overnacht in twee-persoons kamers. De reden hiervoor is dat wij gemerkt hebben dat het groepsproces vaak nog door gaat na de samenkomst en dat het veel kan geven om nog het een en ander te kunnen delen met een ander of om gewoon te weten dat er nog iemand bij je is. In bijzondere gevallen (medisch, snurken) kan er voor een meerprijs van 250 Euro een één persoons kamer geboekt worden.

Opgeven
Bij Peter Jongerius mail@peterjongerius.nl
En door het overmaken van de reiskosten op
 TREE OF LIFE, NL90 INGB 0008216143, BICcode: INGBNL2A, met vermelding: IRAN. NB. De kosten voor de reis moeten uiterlijk 1 maart betaald zijn.

Geef ook bij opgave de volgende gegevens van elke reiziger door:

  • Naam
  • E-mail 
  • Adres (straat en huisnummer, postcode, plaats en land)
  • Mobiele telefoonnummer
  • Vluchtgegevens
  • Naam zoals genoemd in het paspoort
  • Nationaliteit
  • Paspoortnummer
  • Geldigheid paspoort
  • Contact gegevens van iemand die in noodgevallen benaderd kan worden

Je krijgt voor aanvang van de reis een deelnemerslijst met adres, mail adres en telefoonnummer.

De vluchten
De beste verbinding van Amsterdam of Brussel naar Esfahan is met Turkish Airlines met een overstap in Istanbul. Het zou handig zijn om samen te reizen in verband met de ietwat lastige visiumprocedure bij het gaan voor een visum bij aankomst.

De vlucht vanuit Istanbul komt op de 1e April om 7:05 aan in Esfahan (TK 892) en vertrekt op de 10e April om 8:00 (TK 893). De ksoten van de vluchten van Amsterdam naar Esfahan zijn op dit ogenblik (15-1-2018) zo’n 450 Euro (er kunnen nog wat kosten bijkomen).

Paspoort
Bij het inreizen in Iran moet het paspoort nog een half jaar geldig zijn. Er moeten 2 tegenover elkaar liggend lege bladzijden zijn voor het visum en stempels. Er mogen geen stempels of andere herleidingen in het paspoort te vinden zijn die naar Israël traceerbaar zijn.

Visum
Ik heb goede ervaringen met het kopen van een visum bij aankomst. Er moet verplicht een verzekering afgesloten worden (het schijnt mogelijk te zijn dit te ondervangen door het juiste document van een bestaande verzekering mee te nemen maar dat is mij nog niet gelukt). De laatste keer kostte de verzekering 15 Euro en het visum 75 Euro en verder kost het bijna een uur om het voor elkaar te krijgen. Het is belangrijk dat je bij het aanvragen van het visum (en soms bij de douane) aan kunt geven in welk hotel je logeert and wie je contactpersoon in Iran is. Het is ook mogelijk om vooraf een visum te kopen; maar dit kost veel meer moeite en tijd.

Geld
Iraans geld kan niet in het buitenland gekocht worden. Buitenlandse Bank/Creditkaarten kunnen in Iran niet gebruikt worden. In Iran kan je bij geldwisselkantoren (en wat onvoordeliger bij banken) Euro’s omwisselen voor Iraanse Rial. Neem nieuwe bankbiljetten mee. Bedragen worden soms aangegeven in Rial (R) en vaak ook in Tuman (T) (1 T = 10 R Let dus op). Rials mogen officieel niet uitgevoerd worden. De koers fluctueert nogal. Er wordt op het ogenblik aangegeven dat een Euro ongeveer 41.000,- Rial waard is (Dit is een richtbedrag, er wordt niet aangegeven of dit de inkoop of de verkoop koers is maar deze koersen liggen dicht bij elkaar).

Meenemen
Denk er aan dat het overdag best warm kan zijn en ‘s avonds koud. Wellicht is het goed om ook stevige wandelschoenen mee te nemen. Overweeg om ontsmettende handwasmiddel mee te nemen. Het is niet overalmogelijk om goed de handen te wassen. Overweeg om extra toilet papier mee te nemen (in hotels is het meestal wat schaars aanwezig; op andere plekken vaak helemaal niet) [Tip: toiletten kunnen het meestal niet aan als je veel toiletpapier gebruikt].

Vooral niet meenemen
Neem geen alcoholische dranken mee; geen religieuze geschriften of uitingen. Ook op een boeken of tijdschriften etc. die op één of andere manier als seksueel of aanstootgevend bestempeld kunnen worden kun je beter thuis laten (inclusief het laatste boek van Ton). Dit geld zowel voor de handbagage als voor de incheck bagage. De bagage wordt ook vaak gecontroleerd na de bagageband.

Kleding
Vrouwen mogen geen blote armen, benen of hals hebben en het haar moet (luchtig) bedekt zijn.

Mannen mogen geen korte broek dragen. In heiligdommen zijn blote armen ook voor mannen niet toegestaan en er kunnen verder wat zwaardere regels toegepast worden. (Blote voeten weet ik niet. Ik zou er van uitgaan dat dat niet toegestaan is). Let er op dat de regels al gelden vóór je het vliegtuig in Teheran verlaat en tot dat bij vertrek de deur van het vliegtuig gesloten is.

Gedrag
De mensen in Iran zijn over het algemeen erg aardig en belangstellend. Vaak zijn ze er erg van gecharmeerd dat buitenlanders hun land bezoeken. Vooral jongere mensen spreken vaak Engels of proberen dat; ze zijn dan erg hulpvaardig. Het kan handiger zijn om vrouwen op straat door vrouwen uit de groep aan te laten spreken.

Ga geen politieke of religieuze discussies aan met iemand die je niet goed kent. Sommige mensen zijn heel streng gelovig en anderen zijn heel erg liberaal; maar juist in Iran is dat niet altijd zo snel te detecteren. Hetzelfde geld voor religieuze discussies; waarbij het zomaar zou kunnen dat lichtwerk of meditatie; en het uitleggen daarvan als religieus aangemerkt wordt. Andersom kan het ook zomaar zijn dat er iets gebeurt wat wij als schokkend ervaren, zoals mensen die willen praten over de grootsheid van Hitler of: “Heil Hitler” roepen (als lolletje).
Ik heb geleerd dat mannen (lokale) vrouwen alleen een hand geven als dat van de betreffende vrouw uit gaat. Verder wordt er van toeristen redelijk wat gepikt (“ach zijn toch maar toeristen”).
Alcohol wordt negens in het openbaar geschonken; en het nuttigen daarvan is streng verboden. Er worden wel zeer veel verschillende soorten malt bier geschonken (die vaak meer van limonade dan van bier weg hebben). Veel wordt door Bavaria geleverd (bv aardbeien bier).
Fotograferen is niet overal toegestaan. Bijvoorbeeld bij militaire objecten, politiebureaus etc. is het verboden; op vliegvelden is het officieel ook niet toegestaan. Doe hier een beetje voorzichtig mee.

Eten
Het eten is meestal wat eenzijdig. Ontbijt met plat brood, tomaten, witte kaas, komkommers en afhankelijk van het hotel als dan niet veel uitbreidingen. Lunch en Diner omvatten vaak kebab (vlees aan spiesen) bestaande uit kip, schaap, rund of gemixt; (saffraan) rijst en wat tomaat etc. Dit is eigenlijk niet het traditionele voedsel; als er eens een kans is traditioneel te eten (bij mensen thuis of in een traditioneel restaurant) sta je verrast van de veelheid aan verschillende schotels en smaken. In restaurants is soms ook vis of zijn er garnalen te krijgen.. Soms valt de eenzijdigheid erg mee… Cola is de meest populaire drank bij het eten in Iran maar er is altijd ook water, kefir achtige drank (in elke stad weer anders) en vaak “bier” te krijgen. Echt vegetarisch eten kan wat lastig worden maar ik denk dat er ook wel dingen te regelen zijn… Soms zijn er ook pizza of burgertenten (Mc Iran) te vinden. (Pizza’s is wel een erg groot woord voor een platte bodem met worst en soms friet waar je zelf ketchup overheen moet doen). Ik heb zelfs één keer Japans gegeten in Teheran.

Hotels
De kledingregels gelden ook bijvoorbeeld in het hotel (ook in de eetzaal) maar natuurlijk niet in je eigen kamer. Het kan goed zijn dat er gekeken wordt naar het al dan niet getrouwd zijn van mannen en vrouwen die samen slapen (heb ik nog niet uitgeprobeerd) Wees er op voorbereid dat er in veel hotels aardig wat camera’s hangen.

Telefoon en internet
Soms doen telefoons het niet. Hangt ook af van welke provider je hebt en met welke lokale providers ze contracten hebben. Data via je mobiel doet vaak ook niet of is duur. Veel hotels hebben gratis wifi verbindingen (wisselende kwaliteit en ik sta niet garant voor de veiligheid van de verbindingen).

Via internet worden er veel sites geblokkeerd zoals bijvoorbeeld Facebook en Messenger. Whatsapp via de wifi gaat vaak wel. Soms doe Facebook op de mobiel (via wifi) het wel.
Samengevat: Laat de achterblijvers weten dat het kan zijn dat je geen berichten kunt sturen en/of ontvangen. Dat dat niet hoeft te betekenen dat er iets lastigs aan de hand is. Telefoneren kan erg duur zijn. (1.50-4.00 Euro/min)

Farsi
Farsi is de taal in Iran; dus geen Arabisch (ook al lijkt dat voor ons zo ongeveer hetzelfde). Mensen in Iran willen geen Arabieren genoemd worden. Denk er aan dat er nog niet heel lang geleden een oorlog tussen Irak en Iran was!

Groeten: Salaam
Hello : Ruz be kheyr
Good morning : Sobh be kheyr

Good day : Zohr be kheyr
Good afternoon : Baød-az-zohr be kheyr
Good evening : Asr be kheyr
Good bye : Khodâ hâfez
Yes : Bale
No : Na
No, thanks : Na, mersi
Thank you very much : Kheyli mamnun
I don’t understand : Nemifahmam
Could you repeat that? : Lotfan âhestetar harf bezanid?
Please : Lotfan
What itme is it ?: Sâ’at tchand ast ?
Excuse-me? : Motaøsef-am
Airport: Foroodgah
Train station : Istgahe ghatar
Taxi : Taxi
Hotel : Hotel
Hospital : Bimâr-estân
Bank : Bank
Telephone : Telefon
What is the price of (…) : Chande ?
Do you have (…) : Aya az ?
Where can I find (…) : Koja hast…?
I would like (…) : Man mikhastam

Verdere vragen
Stuur een mail naar Peter Jongerius mail@peterjongerius.nl
of bel in dringende gevallen +31 (0)6 5579 3370

Met hartelijke groeten,

Ton van der Kroon
Peter Jongerius

HOUSERULES

1. All participants are present from beginning till end. You can only participate for the whole festival. The festival starts with the opening ceremony on the first night, and ends on the last morning with a closing ceremony.
3. If you have any specific dietary needs, make sure you organise this yourself.
4. No drugs of any sort are permitted, and we like you to limit alcohol, coffee and meat.
5. Your participation is at your own responsibility. Of course we will do anything possible to make your stay as safe and comfortable as possible, but we can’t take any responsability for your safety, nor for your emotional, physical or financial well being.
6. Make sure you have a valid travel insurance and visum.
7. We are guests in another country, another culture and maybe for some of us another religion. Please respect the local customs, rules, dresscode and formalities.

Welcome!

Ja, ik meld me aan.

<terug naar Programma>