07.21 PALESTINA, Jericho, Het graf van Rachel

‘Listen to the wind, listen to the voice of mother earth. Because there you will find the peace and the quietness that you are longing for. You may get influenced by all the things of the world, the stones, the conflicts, the separation. But know that this is only a superficial illusion. It is there, but in reality it is no more than a circus. It is like the world of the mind that creates borders, separation, conflict.

So what you can do now, at this moment, is to connect to the earth and know that you are safe within yourself. Listen to the wind and let all your doubts and worries float away and find your own joy and peace inside. There is nothing to be afraid of. Accept your own fears.

That doesn’t mean you should be naïve or disrespectful. It just means to be centered.’

Tuning into Rachel:

‘Jullie zijn mijn kinderen. Kom aan mijn borst. Ik heb in mijn leven veel geleden, omdat de situatie niet was zoals ik het graag gehad had willen hebben. Dit zul je ongetwijfeld herkennen in je eigen levens, in relaties, met kinderen, met ouders. Dat het leven je iets anders geeft dan wat je wil. Ik heb me daar pas bij mijn dood kunnen mee verzoenen, en mijn rol kunnen zien in het grotere verhaal, dat door mijn kinderen gestalte kreeg.

In het verhaal dat jullie kennen van Jozef en Benjamin en hun broers, in onze tijd, worstelde ik met jaloezie, bezitsdrang, met mijn plek. Jullie zitten ook in een groter verhaal en je zoekt af en toe naar jouw plek, naar jouw rol. Heb compassie met je eigen onzekerheid, met je eigen zoektocht, met het niet-weten. Maar weet dat alles een betekenis heeft, dat alles een goddelijke ordening heeft. Dat wat er ook in je leven geschiedt aan vragen en onbegrijpelijke situaties, dat dat bedoeld is om je verder te brengen – niet alleen jezelf, maar de hele evolutie van de mensheid verder te brengen. Ga dan naar mijn graf en leg je lasten neer. Ik draag ze graag voor je.

Vraag: Is er een plaats waar ik op moet letten?”

‘Het gaat vooral om de plaats in je eigen hart. Houd niet te veel rekening met anderen. Ga daarheen waar je moet zijn. Je mag helemaal je eigen plek innemen. Maak het echt een pelgrimstocht voor jezelf. Je mag de verantwoording voor anderen loslaten. Dat is wat ik ook altijd gedaan heb, de verantwoordelijkheid opnemen voor anderen. Totdat ik besefte dat het om mijn verhaal ging. Niet zozeer dat van mijn man of kinderen, maar om mijn verhaal.’

(03/05/2011)

[travelers-map maxzoom=18 init_maxzoom=10 centered_on_this=true cats=Doorgaves post_types=post]