CODE ROOD: spermageddon

‘het enige probleem in de wereld dat steeds kleiner wordt’

Vergeet Corona. Vergeet Bitcoin. Vergeet het klimaat. Vergeet de poolkappen. Vergeet de bosbranden. Er is één immens probleem dat paradoxaal genoeg steeds kleiner wordt: je penis. En niet alleen de lengte en dikte van de penis neemt zienderogen af, maar ook ons libido en de hoeveelheid sperma. Ok, niet fijn, maar hoezo is dat een probleem van wereldformaat?

Dat zit ‘m in het volgende: als we de grafiek van dalende zaadcellen doortrekken naar de toekomst produceren mannen over 24 jaar nul zaadcellen meer. Zero. Ongeveer 15 later begint daarmee de overbevolking drastisch af te nemen. Dat klinkt als een mooie oplossing voor veel van de andere wereldproblemen, maar probeer je even te verplaatsen naar het jaar 2045, 24 jaar vanaf nu: geen babies meer… Geen nageslacht…Geen kinderen…nul. Alleen een steeds ouder wordende generatie. Sterker nog: de allerlaatste generatie! En helaas, dit is geen hoax, dit is realiteit.

De trend van de dalende hoeveelheid sperma vindt wereldwijd plaats, niet alleen in het westen. Veel jonge stellen verlaten zich inmiddels op IVF om kinderen te verwekken. Wetenschappelijk onderzoek door dr. Shanna Swan van het ‘Mount Sinai’ onderzoekslaboratorium in New York, wijst uit dat overal ter wereld de vruchtbaarheid – bij mannen en vrouwen – angstwekkend snel achteruit gaat. De reden daarvoor zit o.a. in ons gebruik van plastic, en dan vooral in plastic verslappers (Bisphenolen) en plasticverharders (Phthalaten). Denk aan: kinderspeelgoed, plastic verpakkingen, coca cola flesjes, dildo’s, maar ook aan parfums in shampoo, cosmetica, ontharingscremes etc. etc. Het zijn deze plastic phthalaten die nooit kunnen worden afgebroken. Ze stapelen zich alleen maar meer op. Of vallen uiteen in microplastics, waarmee ze in ons eten terecht komen. En dus in ons lijf. En daarmee ruïneren ze onze hormonen, onze geslachtssystemen, ons nageslacht en jawel, de grootte van onze penis.

Er zijn mensen die het uitsterven van onze soort wellicht als een welkome ecologische afwisseling zien: ‘De aarde redt het wel zonder de mens,’ of iets in die trant. Er zullen ook mannen of vrouwen zijn die wellicht wat lacherig doen over een kleinere penis, of minder testosteron, of krimpende testikels. Size doesn’t matter. (Maar stiekem toch wel)
Maar als er geen rood lampje bij je gaat branden bij het feit dat er over 24 jaar geen nageslacht meer komt, dan vrees ik dat je hersens al enigszins zijn aangetast door phthalaten. Dat gaat namelijk over de kinderen van je kinderen. Die er dan niet meer zijn. Kortom: het is tijd voor Code Rood. Wat zeg ik: Code Paars. Zwart. Whatever.

KLOKKENSPEL
Tot nu toe waren het vooral kinderen die zich zorgen maakten over milieuvervuiling, het gebruik van plastic, het klimaat, de afname van dier en plantensoorten, etc. Meestal ondersteund door hun moeders. Mannen waren te druk met andere dingen: geld verdienen, werk, sport of internet. Allemaal belangrijk, maar wellicht wordt het tijd dat we wakker worden. Dat er een belletje gaat rinkelen. Of een heel klokkenspel. Als we niet opstaan en tot actie overgaan, zijn onze zonen en dochters de laatste generatie die kunnen vertellen over hun opa’s en oma’s.

WHAT TO DO?
Als mannen houden we van actie en van oplossingen. Die zijn meer dan ooit nodig. Maar niet zonder enige mate van bewustwording, kennis van zaken en inzicht. Ik schrijf sinds 1990 over mannenzaken en mijn boek De Terugkeer van de Koning gaat dieper in op de link tussen ons bewustzijn en de wereld om ons heen. Het boek is een wake up call voor mannen en beschrijft de dieper liggende redenen van deze wereldwijde miserie. Het helpt je om helder te krijgen wat je zelf kunt doen om deze curve te veranderen, en hoe we mannelijkheid weer ’gezond’ kunnen maken: mentaal, emotioneel en fysiek.

THE LAST CALL
Samen met mijn vriendin Anne organiseer ik een paralel bijeenkomst aan de grote ‘Climate Conference’ in Schotland van 1-12 november. Om aan te geven dat het over veel meer gaat dan klimaat. Het gaat over ‘leven op aarde.’ Over óns leven op aarde. De natuur kan niet los worden gezien van onze eigen innerlijke natuur, zoals blijkt uit bovenstaande. Zo binnen, zo buiten. De klimaat conferentie in Schotland is in zekere zin onze ‘last call.’ Waar ik je graag toe wil uitnodigen is het volgende: laat deze klimaat conferentie de eerste zijn waar niet alleen kinderen of vrouwen het voortouw nemen, maar waarin ook mannen hun krachten bundelen. Waarin we gezamenlijk een keuze maken over welke toekomst we willen creëren. Alleen gezamenlijk komen we hieruit.

MEER WETEN?

artikel Th Guardian over dr. Shanna Swan: https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/mar/18/toxic-chemicals-health-humanity-erin-brokovich