DE DOOS VAN PANDORA

Terugblik op een pandemie – door Ton van der Kroon

Op 13 maart 2020 krijg ik Corona, zoals Covid in het begin nog wordt genoemd. Ik krijg heftige koorts, ademnood, een dubbele longontsteking, en ik word twee en halve maand intens ziek. Er zijn twee nachten waarop ik me afvraag of ik de volgende ochtend ga halen. Nadien begint een proces van long-COVID: een regelmatige terugval van ademnood, extreme moeheid en brain-fog. Dat duurt tot op de dag van vandaag voort.

 In de eerste maanden van mijn ziekte houd ik een dagboek bij. Ik wil begrijpen wat me overkomt en wat voor een onbekend virus zich in mijn lichaam heeft genesteld. Er zijn twee vragen die me het meest bezig houden: 1. Hoe kom ik hier van af? En 2. Waar komt dit virus vandaan?

Voor de eerste vraag wend ik me tot mijn huisarts, het ziekenhuis en andere specialisten. Maar omdat zij geen antwoorden voor me hebben besluit ik steeds meer zelf op zoek te gaan. Ik word daarbij geholpen door mijn broer, die Ayurveda heeft gestudeerd, en mij met raad en daad terzijde staat. Door hem kom ik min of meer heelhuids door de ziekte heen.

Wat de tweede vraag betreft – over de oorsprong van het virus: ik ben ervan overtuigd dat we de oplossing van het probleem pas vinden als we de oorzaak cq. oorsprong van het virus begrijpen.

Ik besef uiteraard dat dit verhaal veel groter is dan alleen mijn persoonlijke ervaring. De Corona pandemie kost in het totaal meer dan zes miljoen doden, de wereld raakt twee en half jaar lang totaal ontwricht door lockdowns, testen, vaccinatie campagnes, coronapaspoorten en apps, en honderdduizenden mensen krijgen – net als ik – last van long covid. Duizenden artsen, verplegers, politici en wetenschappers werken wereldwijd overuren om te redden wat er te redden valt. Daarnaast belanden we als mensheid in een intens proces van verwarring, onzekerheid en angst. We maken voor het eerst in de recente geschiedenis een pandemie mee die de hele wereld in de greep heeft. We zijn onthutst, bang, boos en verward. Nu de ergste golven zijn gaan liggen, wordt het tijd om terug te kijken en te evalueren. Waar zijn we in Godsnaam in beland geraakt?

MAART 2020

Terwijl ik alleen in mijn appartement in bed of op de bank lig, is het buiten doodstil. Zelfs de lucht boven Amsterdam is strakblauw. Geen vliegtuig te bekennen. De wereld houdt zijn adem in. Ik ben er zelf nogal rustig onder. ‘Ik kan het virus maar beter gehad hebben,’ denk ik, ‘dan ben ik er direct vanaf.’

In de twee en halve maand dat ik in quarantaine zit ben ik niet bang; ik zie het meer als een langgerekte meditatie. Ook als ik de twee nachten op het randje van de dood ben voel ik niet zozeer angst. In plaats van angst voel ik onder de benauwdheid van mijn longen eerder verdriet; heel veel verdriet. Ik huil alles eruit. Pijn van relaties, van gemis en verlies, pijn van trauma dat ik gezien heb in de wereld.

Pas als een collega overlijdt na twee weken coma, schiet bij mij de angst erin. ‘Ik had wel dood kunnen zijn!’

Daarnaast word ik verontrust door de berichten van mijn vriendengroep op Facebook. ‘Het is maar een griepje,’ ‘We worden bedonderd’, ‘Het is allemaal de schuld van Bill Gates; die probeert de mensheid te halveren.’ Etc. Het is zeker geen griepje, zoals ik aan den lijve ervaar.
‘Weet je wel zeker dat je Corona hebt?’ vraagt een vriendin. ‘Jij bent altijd zo spiritueel.’
‘Het is in ieder geval geen gebroken been,’ antwoord ik nogal verbolgen.
Ook in de reguliere media wordt een eenzijdig betoog gehouden dat geen tegenspraak duldt. Ik besef op dat moment dat de pandemie een zorgwekkend psychologisch neveneffect heeft. Doordat niemand precies weet hoe de vork in de steel zit, duiken er allerlei theorieën en ideeën op die elkaar tegenspreken. Er ontstaan diverse kampen die elkaar betichten van misinformatie en complottheorieën. ‘We zijn werkelijk in de greep van de god Pan’, denk ik ’s nachts. Pan is de god waar de woorden paniek, pandemie en pandemonium van afgeleid zijn. We bevinden ons in een soort collectieve psychose. De scheidslijn tussen feit en fictie wordt bijzonder onduidelijk, en dat zorgt ervoor dat ieder kritisch geluid of terechte vraag door de reguliere media op één hoop wordt gegooid: conspiracy.

De kloof tussen mainstream media en alternatieve media wordt steeds groter. Niemand luistert meer naar elkaar, begrijpt elkaar nog of doet moeite zich te verdiepen in de standpunten van de ander, waardoor de wereld steeds verder afglijdt in een Babylonische strijdtoneel.

Ik wil niet meegaan in de stroom van complotverhalen, maar als ik ’s nachts stilletjes op internet op zoek ga naar informatie over de oorsprong van het virus, slaat de schrik me om het hart…

HET BEGIN

Het virus openbaart zich voor het eerst eind 2019 in Wuhan. Diverse Chinese dokteren constateren een nieuwe besmettelijke ziekte die zich verspreidt via de lucht. Dokter Li Wenliang waarschuwt zijn collega’s. Zodra de autoriteiten hier lucht van krijgen wordt er direct ingegrepen. Dr. Wenliang wordt tot de orde geroepen en gecommandeerd geen ‘geruchten’ te verspreiden. De Chinese Communistische partij wil niet dat het verontrustende nieuws naar buiten wordt gebracht en hoopt het probleem in de kiem te smoren. Tientallen Chinese journalisten en dokters worden het zwijgen opgelegd of verdwijnen, waaronder dr. Ai Fen, die als eerste patiënten met Covid behandelt. Dr. Wenliang sterft in februari aan het virus en Dr. Ai Fen wordt vermist. Onderwijl kan het virus zich ongebreideld verspreiden. De pandemie is begonnen.

WUHAN INSTITUTE OF VIROLOGY

Dat het virus zich openbaart in Wuhan doet velen de wenkbrauwen fronsen. Hier bevindt zich het Wuhan Institute of Virology, het WIV. Onder leiding van dr. Shi Zhengli wordt hier intensief onderzoek gedaan naar coronavirussen. Dr. Shi Shengli wordt ook wel ‘batwoman’ genoemd. Het onderzoekslaboratorium heeft duizenden virussen geanalyseerd en opgeslagen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met buitenlandse bedrijven en universiteiten. In Wuhan is sinds 2010 een speciale industriële wijk ingericht voor alle buitenlandse farmaceutische bedrijven die bij het onderzoek van virussen en het maken van vaccins betrokken zijn: Wuhan Biolake. De bekendste bedrijven in Wuhan Biolake zijn Pfizer (VS), Bayer (Duitsland), Fresenius Kabi, Thermo Fisher, Honeywell en DuPont Pioneer.

Ook Nederlandse universiteiten en virologen hebben nauwe banden met het Wuhan Institute of Virology. Peter Rottier, hoogleraar virologie van de Universiteit Utrecht, werkt al bijna twintig jaar nauw samen met het WIV en is in 2012 gasthoogleraar aan de Wuhan University. Ook Just Vlak, hoogleraar virologie aan de Universiteit van Wageningen is bijzonder hoogleraar aan het WIV. Beiden kennen alle Chinese hoofdonderzoekers. (www.ftm.nl)

GAIN OF FUNCTION

Een van de activiteiten die in het WIV geschiedt is het zogenaamde Gain of Function onderzoek. Bij Gain of Function worden coronavirussen opgewaardeerd voor wetenschappelijk onderzoek en voor de ontwikkeling van toekomstige vaccins. Door diverse wetenschappers wordt echter gewaarschuwd voor het gevaar dat een dergelijk krachtiger virus met zich meebrengt. Dr. Fauci schrijft in 2012 over het mogelijke risico: “Stel je dit hypothetische scenario eens voor: Een belangrijk gain-of-function experiment met een virus met een groot risico op een pandemie wordt uitgevoerd in een goed gereguleerd laboratorium van wereldklasse door ervaren onderzoekers, maar de informatie van het experiment wordt vervolgens gebruikt door een andere wetenschapper die niet over dezelfde opleiding en faciliteiten beschikt en niet onderworpen is aan dezelfde voorschriften. Wat als, in een onwaarschijnlijke maar voorstelbare situatie, die wetenschapper besmet raakt met het virus, wat leidt tot een uitbraak en uiteindelijk een pandemie veroorzaakt?”

In verband met dit risico wordt het Gain of Function onderzoek in Amerika in 2013 verboden. De meeste Amerikaanse bedrijven verhuizen echter naar China waar dergelijk onderzoek nog wordt toegestaan. De farmaceutische industrie kan in samenwerking met hun Chinese partners in Wuhan zonder problemen verder werken aan het Gain of Function onderzoek. Het eerste bedrijf is Pfizer in 2010. Daarna volgen vele anderen.

Als ik over het Gain of Function onderzoek in Wuhan lees, stokt de adem in mijn keel. Welke idioot maakt een virus besmettelijker, dodelijker en beter op mensen overdraagbaar?

ZOONOSE

De Chinese overheid ontkent inmiddels in alle toonaarden dat het WIV de oorzaak kon zijn van de pandemie. Dr. Shi reageert fel op de geruchten: “The virus was nature punishing the human race for keeping uncivilized living habits. Those who question whether my lab could be connected to the release of the coronavirus should shut their stinking mouths.”

Volgens haar is de oorsprong van het virus een zogenaamde zoönose: de overdracht van een vleermuisvirus, via een ander zoogdier zoals een geschubde miereneter (pangolin) bijvoorbeeld, op de mens. Hierbij wordt de Wuhan food market aangewezen als de plaats van oorsprong. Haar theorie wordt ondersteund door bijna de gehele medische wetenschap en virologie.

Maar de geruchten over een mogelijke oorsprong in het WIV blijven aanhouden. De ontdekker van het AIDS virus, dr. Luc Montagnier, verklaart op de Franse televisie dat hij heeft ontdekt dat er in de sequencie van het coronavirus een duidelijke menselijke ingreep heeft plaatsgevonden, waarbij een spike-eitwit is toegevoegd. Hierdoor kan het virus wonderlijk goed van mens tot mens overspringen. De man wordt terstond verbannen uit het wetenschappelijke debat.

Als de Noorse onderzoeker Birgen Sorensen onderzoek doet naar de sequentie van het coronavirus om een vaccin te ontwikkelen, ontdekt hij eveneens dat het spike-eiwit van het coronavirus bijzonder geschikt is om mensen te infecteren. “Als de mutaties in de natuur waren ontstaan, hadden we waarschijnlijk gezien dat het virus door mutaties ook andere eigenschappen had ontwikkeld, niet alleen eigenschappen die het virus helpen zich aan menselijke cellen te hechten.” Hij is er voor 90% van overtuigd dat het virus gemanipuleerd is in een laboratorium, zoals hij uiteenzet in zijn onderzoeksrapport ‘The Evidence which Suggests that This Is No Naturally Evolved Virus’.

WEERWOORD

Op 19 februari 2020 plaatsen 27 wetenschappers in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet een brief: “De snelle, open en transparante uitwisseling van gegevens over deze uitbraak wordt nu bedreigd door geruchten en verkeerde informatie over de oorsprong ervan. Wij veroordelen gezamenlijk ten stelligste samenzweringstheorieën die suggereren dat COVID-19 geen natuurlijke oorsprong heeft. (…) Wetenschappers uit verschillende landen hebben SARS-CoV-2 gepubliceerd en geanalyseerd, en zij concluderen in grote meerderheid dat dit coronavirus afkomstig is van wilde dieren. (…) Wij nodigen anderen uit om samen met ons de wetenschappers, gezondheidswerkers en medisch personeel in Wuhan en in heel China te steunen. Sta achter onze collega’s in de frontlinie!”

De brief smoort iedere tegenstand in de kiem. Het virus is niet man-made maar op natuurlijke manier – via zoönose – op de mens overgesprongen. Ieder die iets anders beweert wordt gecanceld of voor gek verklaard. Keer op keer worden afwijkende meningen in de doofpot gestopt en de verantwoordelijken gecanceld. Dat wordt nog erger als later president Trump stellig verklaart dat het virus uit het lab in Wuhan komt. Geen enkele zichzelf respecterende wetenschapper of journalist durft de theorie daarna nog aan te hangen, laat staan te onderzoeken, uit angst versleten te worden voor complotdenker.

Door de impact die de pandemie heeft op de gehele samenleving worden afwijkende theorieën niet meer getolereerd, belachelijk gemaakt of gecensureerd. Andersdenkenden wordt de mond gesnoerd, diverse dokters en wetenschappers worden het zwijgen opgelegd of simpelweg ontslagen, en een gegrond wetenschappelijk debat ontbreekt, tot op de dag van vandaag. Zelfs de media doen mee met deze zelf opgelegde censuur: Ik ben totaal verbaasd als de hoofdredacteur van de Volkskrant besluit de verhaallijn van de overheid te volgen “om niet nog meer verwarring te creëren” (sic). Exit de vierde macht.

Het onderlinge wantrouwen leidt in een latere fase van de pandemie onder andere tot een strijd tussen de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden. Meningsverschillen leiden vele malen in relaties, gezinnen, families, en tussen collega’s en in organisaties tot wederzijds onbegrip en ruzies. Maar zou het kunnen dat mensen bewust of onbewust bevroeden dat er iets niet in de haak is, dat we bij de neus worden genomen, maar dat niemand precies weet hoe?

Het programma Tegenlicht van de VPRO doet op 26 april 2020 nog een poging om een kritische kanttekening te zetten bij de officiële versie van het verhaal. Ze hebben een uitzending gepland met China deskundige Ruben Terlau over de oorsprong van het virus in Wuhan, getiteld ‘China Restart.’ Enkele dagen voor de uitzending komt er echter een bericht van de VPRO redactie: het programma wordt niet uitgezonden in verband met bedreigingen aan het adres van de geïnterviewden vanuit China. Nog nooit eerder heeft de VPRO zich onthouden van uitzending onder druk van derden, maar dit keer lijkt de macht van China zelfs tot in Nederland te reiken.

WERELDWIJD

Inmiddels probeert iedere regering ter wereld zo goed en zo kwaad als mogelijk met de pandemie om te gaan, geadviseerd door virologen en wetenschappers. Anderhalve meter regels, mondkapjes, lockdowns, sluiting van horeca, winkels, theaters, bioscopen, avondklokken, reisbeperkingen, het sluiten van grenzen, het stilleggen van het vliegverkeer: geen middel wordt ongebruikt gelaten om de stijgende curves van de COVID besmettingen een halt toe te roepen. Het ene land doet het beter dan het andere, maar niemand komt er ongeschonden doorheen. Dagelijks wordt op het journaal het aantal besmettingen, coronadoden en IC-gevallen bijgehouden.

Ik houd verder mijn dagboek bij, over mijn ziekteverloop en over mijn bevindingen op internet over de oorsprong van het virus. Er is bijna niemand die nog durft te twijfelen aan de zoönose theorie. Ik heb er mijn grote twijfels bij, maar aangezien er geen bewijs is – noch voor het een, noch voor het ander – valt de discussie stil. Ondertussen is iedereen bezig te overleven en ontstaan er steeds meer tegengeluiden in de samenleving.

KLOKKENLUIDERS

Naast heel veel bijval komen er ook twijfels bij de genomen maatregelen en de koers van overheden en virologen. De Nederlands Belgische documentaire Tegenwind laat diverse artsen, wetenschappers en experts aan het woord die hun kanttekeningen plaatsen bij de aanpak van de coronapandemie. Ze worden echter zonder pardon aan de zijlijn gezet. Sommigen worden ontslagen, anderen publiekelijk monddood gemaakt. Als de documentaire op de Belgische TV de publieksprijs wint, tracht de VRT de prijs terug te trekken. Er ontstaat een steeds grotere vorm van censuur, uitsluiting en het inperken van vrijheid van meningsuiting, het gebrek aan uitwisseling van ideeën en een gezond wetenschappelijk debat. De reguliere medische wetenschap, de diverse overheden, virologen en de farmaceutische industrie bepalen de manier waarop we met de pandemie moeten omgaan. Op Facebook en Youtube worden berichten van andersdenkenden inmiddels verwijderd. Toch zijn er verschillende onafhankelijke denkers die hun twijfel uitten, vaak op persoonlijke titel. Maar niemand luistert meer naar elkaar, begrijpt elkaar nog of doet moeite zich te verdiepen in de standpunten van de ander, waardoor de wereld steeds verder afglijdt in een Babylonisch strijdtoneel.

VACCINS

Inmiddels worden overal ter wereld in allerijl nieuwe vaccins ontwikkeld om de opmars van covid tegen te gaan. Pfizer, AstraZeneca, Moderna, en alle andere farmaceutische bedrijven, die eveneens betrokken waren geweest bij het ontwikkelen van opgewaardeerde virussen, doen hun best zo snel mogelijk een vaccin te vinden. Door de haast waarmee de vaccins geproduceerd werden, kan soms niet aan de algemeen gangbare veiligheidsnormen worden voldaan. Sommige farmaceutische bedrijven dekken zich in tegen mogelijke gevolgen en claims via uitgebreide clausules, die voor het publiek geheim worden gehouden. Diverse landen – waaronder Europa – gooien het op een akkoordje met de vaccin-leveranciers.

2021 ONDERZOEK WHO

Begin 2021, een jaar na de uitbraak van het virus, krijgt de WHO na herhaald aandringen eindelijk toestemming om onderzoek te doen in Wuhan. Een team van onderzoekers reist af naar Wuhan, waaronder ook de Nederlandse viroloog Marion Koopmans. De Chinese autoriteiten maken echter duidelijk dat enig onderzoek in het WIV niet gewenst is noch noodzakelijk wordt geacht. Het team van de WHO mag het WIV slechts enkele uren bezoeken onder streng toezicht. De onderzoekers kunnen geen inzage krijgen in de oorspronkelijke data, noch in de gegevens van de allereerste patiënten, bloedonderzoeken en mondswabs. De lab-leak optie wordt simpelweg uitgesloten, zowel door het wetenschappelijke team als door de Chinese overheid. Van het meer dan 300 pagina’s tellende rapport over het bezoek gaan 4 pagina’s over de mogelijke lab-leak theory.

De regering van de VS, dit keer onder het presidentschap van Biden, spreekt haar twijfels uit over de manier waarop China met het onderzoek naar de pandemie omgaat: “De Amerikaanse regering heeft reden om aan te nemen dat verschillende onderzoekers binnen het WIV in de herfst van 2019, vóór het eerste geïdentificeerde geval van de uitbraak, ziek werden met symptomen die overeenkomen met zowel COVID-19 als gewone seizoensziekten. Dit roept vragen op over de geloofwaardigheid van de openbare bewering van WIV senior onderzoeker Shi Zhengli dat er “nul besmetting” was onder het personeel en de studenten van het WIV van SARS-CoV-2 of SARS-gerelateerde virussen. De CCP heeft onafhankelijke journalisten, onderzoekers en wereldwijde gezondheidsautoriteiten verhinderd onderzoekers van het WIV te interviewen…”

Diverse wetenschappers en ook de WHO verzoeken inmiddels om een tweede onderzoek en om meer openheid en transparantie, maar de Chinese overheid doet dit verzoek af als ‘arrogant en politiek gemotiveerd’. De deuren van het lab blijven hermetisch gesloten.

LONG COVID

Als ik na twee jaar weer ernstiger last krijg van long COVID denk ik terug aan de nachten dat ik ziek op bed lag in maart 2020. Opnieuw worstel ik met ademtekort, benauwdheid in mijn longen en een algeheel gevoel van vermoeidheid. Iedere keer weer ben ik helemaal van de kaart en word ik overvallen door restanten van het virus die zich nog ergens in mijn lichaam bevinden. En iedere keer moet ik opnieuw denken aan de angstige ogen op de foto van dokter Wenliang, de klokkenluider die het met de dood moest bekopen.
“Niet opgeven,” hoor ik hem in gedachten zeggen. Het verhaal laat me niet los en dwingt me om opnieuw te kijken wat er in de wereld gebeurt, nu de pandemie bijna voorbij lijkt.

BACK TO NORMAL?

Het lijkt alsof de wereld om me heen dezelfde beslissing heeft genomen als ikzelf sinds alle maatregelen zijn losgelaten: ‘Back to normal’. Het doet me denken aan wat ik meemaakte toen ik traumahulpverlening in Gaza deed: als ik na heftige bombardementen in de Gazastrook aankwam, deed iedereen alsof er niets gebeurd was. Er werd categorisch gezwegen over de doorstane problemen.

Na de coronapandemie lijkt hetzelfde te gebeuren: op de een andere manier negeren we het probleem. Het is blijkbaar te pijnlijk en confronterend. De laatste stuiptrekkingen doen zich in China voor, waar de meest extreme en totalitaire vorm van controle tot een onleefbaar klimaat heeft geleid, naast een totale ontwrichting van de economie en het sociale leven. Angst heeft zich vertaald in een extreme vorm van controle, censuur en overheidsbemoeienis die via lockdowns, gezichtsherkenning, dagelijks testen, QR code’s via de COVID app, en opsporing via contacten greep op haar bevolking wil krijgen. Iedere individuele vrijheid wordt ondergeschikt gemaakt aan een uitgebreid systeem van overheidsingrijpen. Het gevaar van totalitarisme krijgt een reëel gezicht in China. (Uiteindelijk laten ze van de ene op de andere dag alle maatregelen los, na aanhoudende protesten…)
Ook in andere landen treedt hetzelfde verschijnsel op, zij het in mindere mate. Het resulteert in een samenleving waarin het moeilijker wordt om de waarheid – zo die er is – boven tafel te krijgen. Dat geldt ook – en wellicht in de meest extreme mate – voor de zoektocht naar de oorsprong van het virus, en daarmee de oorsprong van de pandemie.

AAP UIT DE MOUW

Twee jaar na de brief in The Lancet komt er meer achtergrondinformatie aan het licht: De opsteller van de brief bleek Peter Daszak te zijn, de directeur van Eco Health Alliance, de organisatie die al 15 jaar samenwerkte met dr. Shi Shengli, die betrokken was bij het Gain of Function onderzoek. Hij kreeg daarvoor oa. geld van het NIH, het Amerikaanse National Institute of Health van Dr. Fauci. Daarnaast waren de twijfels van verschillende wetenschappers over de vermeende afkomst van het virus uit het lab, de zogenaamde lak leak theory – niet meegenomen in de brief. De betrouwbaarheid van de gehele virologie en epidemiologie stond immers op het spel.

Wat eveneens aan het licht komt is dat het gehele bestand met data van alle virussen uit het WIV is verdwenen, evenals de gegevens van de zieke medewerkers uit het WIV in 2019. Het wordt steeds duidelijker dat er een grote cover up gaande is, waarbij zowel de Chinese overheid als de farmaceutische industrie en diverse westerse wetenschappers een rol spelen. Een gigantische belangenverstrengeling heeft gezorgd voor een steeds ondoordringbaarder woud van leugens en halve waarheden.

Hoewel de Lab-leak theorie niet bevestigd kan worden door gebrek aan bewijs, is ook de zoönose theorie nog steeds niet bewezen: Nadat meer dan 80.000 dieren van diverse soorten getest zijn is het ‘tussendier’ nooit gevonden.

WINST

De farmaceutische industrie verdient intussen miljarden aan de pandemie. De CEO van Pfizer, Anton Bourla, wordt uitgeroepen tot businessman van het jaar. De omzet van het bedrijf betreft in 2022 meer dan 100 miljard dollar. Ze worden gezien als de redders, maar zijn ze dat ook?

Pfizers Nederlandse holding verdient in 2021 21,6 miljard dollar, vooral dankzij het coronavaccin. De winst valt extra hoog uit omdat Pfizer in Nederland maar 9,3 procent belasting betaalt. De extra lage belastingafdracht is bizar aangezien de vaccins zijn ontwikkeld op universiteiten met Nederlands belastinggeld. Ook betaalden overheden Pfizer miljarden voor de vaccins.

In de pandemie lijken de slechtste eigenschappen van het kapitalisme en het communisme bij elkaar te komen: de ongebreidelde hebzucht van het Westen, en de zucht naar controle van het totalitaristisch bewind van China. Beide kanten weigeren vooralsnog de hand in eigen boezem te steken. Wie wil een schuld van meer dan zes miljoen doden op zich nemen?

OVERSTERFTE

Inmiddels komen de eerste verontrustende gegevens naar buiten over oversterfte die mogelijkerwijs te wijten is aan de vaccins en boosters. Ook hier ontbreekt weer enige mate van bereidwilligheid om diepgaand onderzoek te doen en wellicht naar de pijnlijke waarheid te kijken. Zou het kunnen dat niet alleen het virus, maar ook de vaccins de oorzaak zijn geweest van hartfalen, herseninfarcten en andere doodsoorzaken? Hebben we – uit paniek – te snel gehandeld en te weinig voorzorgsmaatregelen getroffen? Waren we blind voor kritiek en andere opinies die niet in het straatje pasten van de algemene opinie?

Inmiddels worden er voor de toekomst opnieuw monstercontracten afgesloten tussen farmareuzen en overheden voor investeringen en aankopen van vaccins, waarbij iedere transparantie ontbreekt.

WOEDE

Het hele verhaal, zowel persoonlijk als collectief, maakt een tweetal gevoelens in mij wakker. De eerste is een van gerechtvaardigde woede. Ook al kennen we nog steeds niet de oorzaak van het virus, hetzij zoönose hetzij lab-leak; we kunnen stellen dat hier iets gruwelijk mis is gegaan, en nog steeds gaat. Een ongebreidelde zucht naar kennis, geld, wetenschappelijke grenzeloosheid en totalitaire macht en controle leverde een monster op dat ons allen beheerst. De farmaceutische wetenschap is een faustiaanse overeenkomst aangegaan, en vond in China een dankbare voedingsbodem om ongebreideld haar gang te kunnen gaan. Daarmee verdiende zij miljarden, met als prijs en onderpand onze gezondheid. Omdat ze zowel de heelmeesters als de fraudeurs in het spel zijn is het moeilijk goed en kwaad van elkaar te onderscheiden. Er zijn talloze wetenschappers, medici en farmaceuten die geweldig werk doen. Maar de schaduwkant van hun werk is navenant. Het vraagt van de gehele samenleving een diepe reflectie over de rol van medicijnen en vaccins, van de rol van de medische wetenschap en haar vervlochtenheid met het grote geld en dubieus wetenschappelijk onderzoek zoals Gain of Function.

Ik voel binnenin mij een onderhuidse woede sluimeren die zich richt op de Chinese overheid, op virologen, wetenschappers en Big Pharma, maar wat moet ik concreet met al die woede? Mensen aanvallen, die mij dan weer zullen aanvallen? De eeuwige strijd? Ergens vermoed ik dat dat geen soelaas biedt. Woede geeft wellicht een korte bevrediging, maar lost het probleem niet op, en bovendien word ik er niet beter van. Hier komt mijn traumawerk in Israël van pas. Daar heb ik geleerd – in meer dan twintig jaar werk aan zowel Palestijnse als Israëlische kant – dat de oplossing niet ligt in één kant van het verhaal. Het helpt niet om de ander te demoniseren en met de vinger te wijzen, omdat er altijd drie vingers terugwijzen. Het gaat erom overstijgend te kijken en te zien dat beide kanten slachtoffer zijn. Hoe gruwelijk het verhaal ook. Maar in Israël ben ik niet persoonlijk betrokken en hier wel. De covid-verschijnselen in mijn lijf doen me af en toe vloeken van onmacht en boosheid.

COMPASSIE

Het duurt lang voor ik bij een ander gevoel uitkom; dat van compassie. Op de dag van de finale van het WK in Qatar heb ik mooie muziek opstaan en opeens, als bij toverslag, kijk ik anders tegen het hele verhaal aan. Ik kan zien dat iedereen vastzit in zijn eigen patroon, zijn eigen vloek, zijn eigen lot: De Chinezen in hun onvrijheid; de farmaceutische bedrijven in hun geldzucht; de wetenschap in haar ivorentoren; en ik in mijn onmacht en het gevoel een roepende in de woestijn te zijn. Mijn woede smelt en wordt medeleven. We zijn allemaal slachtoffer van een wereld die uit balans is. We hebben dit verhaal gezamenlijk geschapen en een enkele partij als schuldige aanwijzen is te makkelijk. Het zou ons collectief ontslaan van ons eigen aandeel en blindheid in deze gehele affaire.

Ik besef dat we als mensen – iedereen, ikzelf inbegrepen – grove fouten kunnen maken, bizarre vergissingen kunnen begaan, die een pijnlijk en onvoorstelbaar gevolg kunnen hebben voor de wereld. Ik vermoed namelijk dat het laatste het geval is bij het corona-onderzoek in Wuhan; Ik denk dat de pandemie het gevolg is van een ongelukkig accident en een gigantische blinde vlek.

Ik geloof niet in kwade opzet; ik geloof ook niet in een boze wereldregering die achter de schermen aan de touwtjes trekt, noch in buitenaardse reptielen. Ik geloof in onwetendheid, hebzucht, menselijk falen, goede bedoelingen en blinde vlekken. Een naïef geloof in dat wat we doen goed is, en daarbij vergeten om naar onze eigen schaduw te kijken. Pijnlijk, verdrietig, maar intens menselijk. De totalitaristische macht in China is wellicht niet iets om boos op te worden of om te bestrijden, maar eerder om intens verdrietig van te worden. Een groots land met een geweldige geschiedenis dat zich steeds meer vastdraait in staatscontrole en het verlies van vrijheid, wijsheid en bezieling.  

De commercialisering van de farmacie roept dezelfde emoties op; na de woede, het ongeloof, de roep om rechtvaardigheid en verantwoording, blijft als residu uiteindelijk over: hoe triest dat we als mensheid zo ver van onze ware natuur zijn afgeraakt en ons hebben laten meesleuren in hebzucht, kennis, macht en het idee dat we zelf op de stoel van God kunnen gaan zitten. Het gevolg is een hedendaagse toren van Babel: een wereld van chaos, verwarring en (zelf)destructie.  

De oplossing van de pandemie schuilt naar mijn idee in twee begrippen; waarheid en liefde. Aan de ene kant de onbetwistbare en grondige zoektocht naar de waarheid, – à la de waarheidscommissies in Zuid Afrika na de apartheid – en aan de andere kant compassie en liefde voor iedereen die bij de pandemie betrokken is geweest. Dat betekent de gehele mensheid.

____________________________________________

LINKS:

 1. Wikipedia on the research of the origins of COVID: https://en.wikipedia.org/wiki/Investigations_into_the_origin_of_COVID-19
 2. FOLLOW THE MONEY verslag van de lab-leak theorie: https://www.ftm.nl/artikelen/lab-leak-
 3. Nobelprijswinnaar Luc Montagnier verklaart op franse televisie dat het coronavirus man-made is: https://www.dailymotion.com/embed/video/x7tcp7a
 4. Het onderzoek van de Noorse wetenschapper Birgen Sorensen: ‘1
  The Evidence which Suggests that This Is No Naturally Evolved Virus’: https://www.minervanett.no/files/2020/07/13/TheEvidenceNoNaturalEvol.pdf
 5. VPRO trekt uitzending over Wuhan in na bedreiging: https://nos.nl/artikel/2331647-tegenlicht-trekt-corona-uitzending-in-om-veiligheid-mensen-in-china
 6. Conclusies van de US State Government about the source of Covid: https://2017-2021.state.gov/fact-sheet-activity-at-the-wuhan-institute-of-virology/index.html
 7. Verbod van China op publicatie van wetenschappelijk onderzoek: https://edition.cnn.com/2020/04/12/asia/china-coronavirus-research-restrictions-intl-hnk/index.html
 8. BBC bericht over hernieuwde interesse in de Lab Leak theory: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-57268111
 9. De deal tussen het WHO onderzoeksteam in Wuhan en de Chinese autoriteiten: https://www.foxnews.com/media/world-health-organization-metzl-committee-lied-lab-leak-china
 10. VS Adviseur Jamie Metzl over de oorsprong van het virus: https://www.pbs.org/wnet/amanpour-and-company/video/why-expert-jamie-metzl-thinks-covid-19-was-likely-a-lab-leak/
 11. A New York Times video investigation reveals new details about Dr. Li Wenliang’s illness and death: https://www.youtube.com/watch?v=hE76GCkx9O8
 12. Nieuw Gain of Function onderzoek in Boston, US: https://www.forbes.com/sites/stevensalzberg/2022/10/24/gain-of-function-experiments-at-boston-university-create-a-deadly-new-covid-19-virus-who-thought-this-was-a-good-idea/
 13. Interview by Jordan Peterson with Matt Ridley about the origins of Covid: https://youtu.be/FEh5JyZC218
 14. Interview by Carl Tucker with Dr. Aseem Malhotra on the influence of the pharmaceutical industry: https://youtu.be/w3MPnBpfrRk
 15. Interview with Dr. Mathias de Smet in the documentary ‘Headwind’ about his research on Totalitarianism: https://youtu.be/HS5_uyTNpZs
 16. Interview met Prof. Pierre Capel: https://www.tegenwind.tv/
 17. Onderzoek toont aan dat virus man-made is: https://euroweeklynews.com/2022/10/24/german-and-american-scientists-claim-to-have-evidence-that-covid-19-was-bioengineered/