CRISIS ALS KANS; een oefening

DE DIEPERE BETEKENIS VAN DE CORONA CRISIS

Net zoals elke ziekte heeft een virus ook een psychologisch aspect. Je zou kunnen zeggen dat het Corona virus met name te maken heeft met benauwdheid en angst. 

Angst voor de toekomst, angst voor de dood, angst om vol te leven, angst om wat er met de aarde en de natuur gebeurt, angst om onze vrijheid kwijt te raken, etc.

Deze angsten gelden voor ieder individueel, maar een virus is ook een collectief gebeuren. Je zou dus kunnen zeggen dat we met een collectieve angst en benauwdheid kampen. Iedereen heeft er namelijk last van, zoals we deze weken merken. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. 

Waar de wetenschap, de overheid en de medische wereld zich richten op de uiterlijke behandeling, zo kun je zelf een bijdrage leveren op je eigen innerlijke behandeling. Daarmee draag je als het ware bij aan de ‘psychologische groepsimmuniteit.’

Daar heb ik de volgende oefening voor ontworpen. Hij duurt ongeveer 2-3 uur, dus als je er aan begint, neem dan genoeg tijd en ruimte. Zorg voor een stille plek, mooie muziek, kaarsen en alles wat je nodig hebt om je prettig te voelen. Je kunt de oefening alleen maar ook met een/je partner doen. De oefening bestaat uit vijf fasen:

  1. Intentie
  2. Mentaal
  3. Emotioneel
  4. Spiritueel
  5. Ritueel

oefening

  1. INTENTIE

Wacht nog even voordat je de tekst en de oefening door gaat lezen. Neem eerst vijf minuten de tijd om een heldere intentie neer te zetten. Sluit je ogen, en bereid je voor. Maak je leeg, laat andere zaken en bezigheden even los, en open je voor een andere, diepere laag van bewustzijn. Ben je bereid je open te stellen voor het onbekende, en je laten leiden van angst naar liefde?

Zodra je deze intentie en open instelling hebt toegelaten en geaccepteerd, kun je aan de volgende stap beginnen. 

  1. MENTAAL

Lees onderstaande tweetallen van emoties/ angsten aandachtig door. Kies iedere keer één van de twee en schrijf die op. Je krijgt zo een lijst van angsten. Kies daar je 5 ‘favoriete angsten’ uit. Welke angsten beheersen jouw leven het meest, bewust of onbewust? 

Angst om te geven
Angst om te ontvangen

Angst voor verbinding
Angst voor verlating

Angst voor de dood
Angst om te leven

Angst voor liefde
Angst voor angst

Angst om te stralen
Angst om te falen

Angst om te leiden
Angst om te volgen

Angst om jezelf te zijn
Angst om je aan passen

Angst voor je grootsheid
Angst voor je menselijkheid

Angst om te kwetsen
Angst om gekwetst te worden

Angst voor je lichaam
Angst voor je gedachten

Angst om te genieten
Angst om verantwoordelijkheid te nemen 

Angst voor overgave
Angst voor controle 

Angst voor structuur
Angst voor chaos

Angst voor gevoelens
Angst voor verstarring

Angst voor sexualiteit
Angst voor intimiteit

Angst voor kwetsbaarheid
Angst voor kracht

Angst voor geld en macht 
Angst voor verlies en mislukking

Angst om te winnen
Angst om te verliezen

Angst voor de toekomst
Angst voor het verleden

Angst voor je moeder
Angst voor je vader

Angst voor vrijheid
Angst voor beperking

2. EMOTIONEEL

Neem je vijf favoriete angsten en schrijf ze op een klein papier. Lees ze hardop voor.

Vervolgens zeg je het volgende zinnetje en vul je je angsten in:

“Ik ben bereid mijn angst om/voor ….  te voelen, te vergeven en los te laten.”

Neem vervolgens een half uur of uur om deze angsten toe te laten, te verkennen en te doorvoelen. Ga rustig zitten of liggen, zet mooie muziek op en laat je vanuit je hoofd zakken naar de emoties in je hart, je buik en bekken. Waar zitten de betreffende angsten in je lichaam opgeslagen? 

NB. Je hoeft er niets mee te doen, alleen maar te verkennen, waar te nemen en te ervaren. Ze hoeven niet weg, ze zijn niet slecht, nodig ze uit als gasten in je huis die je lang niet gezien hebt…

Als de angsten gevoelens oproepen van verdriet, pijn, boosheid, eenzaamheid etc. sta jezelf dan toe die emoties te voelen. Beweeg met je aandacht naar de angst toe, in plaats van er vandaan. Laat de emoties toe. Neem alle tijd en vertrouw het proces. Volg de impulsen van je lichaam, en weet dat niets gek, verkeerd of vreemd is aan datgene dat naar boven komt. Alles mag er zijn!

In deze fase kan een partner je ondersteunen. Je kunt de oefening een voor een doen, terwijl de ander begeleidt. Let wel: het gaat er niet om de ander te therapeutiseren of het probleem op te lossen. De bedoeling is juist om de emoties ruimte te geven en er te laten zijn.

3. SPIRITUEEL

We bevinden ons momenteel in de tijd van Pasen. Pasen gaat over dood en wederopstanding. Je kunt dat als een religieus feest vieren, maar in de mystieke traditie kun je dat ook als een innerlijke ervaring beleven. Zoals je in de vorige oefening ervaarde word je ‘gekruisigd’ door je eigen angsten en emoties. Door je eraan over te geven sterft je ego en kun je naar de diepere gevoelens die er achter liggen: liefde, vergeving, compassie, innerlijke vrede. Zowel met jezelf, met de ander en met de wereld.

OEFFENING:

Zet zachte, helende muziek op. Er is prachtige meditatieve muziek op youtube met de frequentie van het hart op 432 hertz.  Ga vervolgens in meditatie zitten of liggen. Neem een uur de tijd om de muziek tot je door te laten dringen. 

Vraag om hulp! Roep de meesters aan: Roep Jezus aan om je te begeleiden en je angsten te transformeren naar liefde. Roep Maria of Maria Magdalena aan bij te staan en te ondersteunen. Of als er andere meesters zijn die je favoriet zijn of in de meditatie verschijnen, vraag hen om hulp.

4. RITUEEL

Neem je papier met de vijf angsten en bereid je voor om ze te verbranden. Bij pasen hoort vuur. Vuur zuivert, transformeert en zet dood om in leven. Het is de energie van de phoenix, die herrijst uit de as. 

Zorg dat je een klein vuur buiten maakt, in de natuur of in de tuin. Als je het alleen binnen kunt doen, zet dan een waxine lichtje in een grote pan. Je verbrandt vervolgens je papier met de vijf angsten erop. 

Doe een gebed van dank en vergeving. Bedank je eventuele partner. Bedank de mensen in je leven die je na staan. Dank je begeleiders vanuit de spirit. 

Rondt het ritueel af.

EINDE OEFENING

******************************************************

WELKOM OP MIJN SITE

Nu je hier bent, kijk gerust even rond. Je vindt er doorgegeven boodschappen, per land en stad, een orakel met een persoonlijke boodschap voor jou, diverse artikelen en boeken en een kort verhaal over wie ik ben en wat ik doe.

Mocht je mijn werk een warm hart toedragen en me willen ondersteunen, klik dan op de donatie knop. Je financiële bijdrage – groot of klein – wordt zeer gewaardeerd!  Alle bijdragen zijn welkom. Daardoor kan ik mijn werk vrij blijven aanbieden aan ieder die er behoefte aan heeft.