11.49 BELGIE, Hasselt, Het opheffen van de vloek

Afstemming op Hasselt, bij de oude kerk met klokkentoren. De stad voelt heel verknipt aan, alle stijlen en tijden door elkaar. Ton ziet eerst een gouden hert en daarna een gouden raad van koningen en edelen. Die zeiden:

‘De stad is eigenlijk vervloekt, omdat we zelf ooit heksen op de brandstapel hebben gezet, en vreemdelingen en joden verjaagd hebben. Dat is waardoor de stad nog steeds niet vrij is van zijn verleden. Het blijft als een steen aan onze nek hangen. Wij zijn de raad van adel, van Hasselt uit de 13e eeuw. Onze stad was een bloeiend centrum, vele jaren terug, vele jaren lang was dit een doorgangsplek, een verbindingsroute tussen verschillende andere steden. Er werd hier handel gedreven, er was rijkdom, er was vreugde, er was cultuur. Culturen van verschillende kanten. Maar op een gegeven moment kwam er een strengheid, een arrogantie van de macht, een arrogantie van de welvaart, waardoor we onszelf op de borst gingen kloppen en alle elementen die verstorend waren, die niet klopten in de stad, die anders waren, eruit gooiden: de joden, de Arabieren, de zuidelijkere landen, maar ook de zigeuners, de vrouwen werden op de brandstapel gezet…

Wij wilden de pure energie van de Hasselaars – hm, ik hoor een andere naam, een oude naam van een oude stam hier, een ouder woord…. Ik weet het niet, de oude stam die hier gewoond heeft. Dat heeft ons geketend, heeft ons getekend, en nu is de stad een mix van allerlei stromingen geworden, maar de eenheid is zoek. Dat ligt aan het verketteren van de vreemdelingen.

We willen vergeving vragen voor dit, en ons hart weer openen voor al die verschillende stammen en culturen die hier welkom mogen zijn, zodat de stad weer mag bloeien als tevoren, en zich mag ontdoen van zijn vloek. De stad is vervloekt door de vreemdelingen, door de zigeuners. Die kwamen hier op de markten om hun handelswaar te verkopen en hun kunsten te vertonen, maar zij zijn verjaagd. Pas als die er weer mogen zijn, kan de ware koning terugkeren, de Merovingische koningen, de Germaanse koningen, en de adel die dit heeft aangericht. Hasselt mag weer een verbinding worden tussen de noordelijke Nederlanden en de zuidelijke Nederlanden, tussen België, Wallonnië, Luxemburg, …, een central stad in het Nederlandse grondgebied.’

(13/12/2020)

[travelers-map maxzoom=18 init_maxzoom=10 centered_on_this=true cats=Doorgaves post_types=post]